golb

Mindenről. Semmiről. :) Meg ami közötte van. Kis magyar görbe tükör — avagy az érem harmadik oldala.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Feedek

Ne ítélj...

2007.08.08. 10:01 | golb | Szólj hozzá!

A minap eltöprengtem azon, hogy a közéleti szereplőket ugyan mi alapján ítéljük meg, hogy formálódik róluk a véleményük? Hiszen nem is ismerjük személyesen ezeket az embereket, csupán a sajtó — néha ugyancsak görbe — tükrén keresztül látszik a kép.

A meglehetősen nagy vihart kavart F1 Magyar Nagydíj előtt jelent meg az Index oldalain egy interjú Lewis Hamiltonnal, a Vodafone McLaren Mercedes csapat ifjú pilótájával. A korábbi nyilatkozatai alapján számomra a srác szimpatikus volt, ezért is lepett meg a cikk címe: Ha Schumacher itt lenne, akkor is én vezetném a világbajnokságot.

A cikkben persze már kicsit más a kép. A szöveg végén kiderül, honnan is származik a címbe is kiemelt — és ezáltal meghatározóvá váló — szöveg. A teljes mondatnak innét nézve kicsit már más a kicsengése. A kérdésre, hogy "mi lenne, ha Schumacher még versenyezne?" a következőt válaszolta ugyanis Hamilton:

A célom az volt, hogy a Forma-1-ben indulhassak és Michael Schumacher ellen versenyezhessek. Sajnálom, hogy nem jött össze, nagy kár. De bízom benne, ha itt lenne, akkor is én vezetném a vb-t.

 

No, így ez azért már kicsit árnyaltabban hangzik. A cím alapján egy nagyképű kijelentés jön le, ellenben a teljes szövegből inkább egy Schumachert tisztelő fiatalember ugyan kellően magabiztos, de végeredményben korrekt állítása. Erre a világbajnoki pontverseny éllovasaként végülis minden alapja megvolt.

Hamilton egy valamiben van hátrányban a F1 cirkusz öreg rókáival szemben, és az nem a pilótaként nyújtott teljesítménye. Még nem tanulta meg kezelni a nyilvánosságot, azt a hihetetlen sztárolást és felhajtást, ami a vándorcirkusz körül zajlik.
A korábbi pályafutása során pl. a GP2-es, gokartos futamok körül sosem volt ilyen fokú érdeklődés.

Elég egy rossz helyen, óvatlanul elejtett félmondat, amit máris világgá küröl a média. Persze minden újságíró kicsit a saját szájaíze szerint tálalja az elmondottakat, lesz belőle hideg is, meleg is egyaránt. Ennek megfelelően szépen a közvélemény is formálódik, és kialakulnak sommás vélemények, a rajongók és utálók hada: XY nagyképű, tündérpofa, bevállalós, stb.

Személyes tapasztalatok hiányában ugyan mi alapján ítélünk meg másokat, és mi alapján várjuk így el, hogy helyesen ítéljenek meg minket? Mintha eltűnőben lenne a régi bölcsesség: ne ítélj, hogy ne ítéltess...


Címkék: index schumacher mclaren hamilton forma1 sajtószemle

A bejegyzés trackback címe:

https://golb.blog.hu/api/trackback/id/tr80134995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása