Köztársaság kontra Szent Korona?

2007.08.22. 12:54 | golb | Szólj hozzá!

Érdekes, már-már időutazásnak tűnő hangulatom támadt egy mai Index-cikk olvasása közben. Nagyon tömören a lényeg Gusztos Péter (SZDSZ) nem érti mit keres a magyar Szent Korona a tisztavatáson...

Miért is volt ettől némi időutazás hangulatom? Bizonyára többen fel tudják még idézni a nagy címervitát, amikoris a Magyar Köztársaság címeréről ment a vita. Koronás címer kontra Kossuth címer — kb. ez volt a két alternatíva. Akkor is folyamatosan azzal jöttek, hogy a Szent Korona a királyság jelképe. Az ellenérv akkor az volt: a korona a magyar államiságot jelképezi. Már akkor, ifjú középiskolásként sem értettem, hogy ez miért is lehet egyáltalán kérdés egyeseknek?

Még csak egyedül sem vagyunk ezzel, hiszen világszerte számos köztársaságban sem tagadják meg a történelmi múltat, a hagyományokat — és felül tudnak emelkedni a puszta tényeken, hogy egykoron az ékszer kinek a fején ékeskedett.

Nem értem ezt a "koronafób" dolgot azért sem, mert egy ország belső demokratikussága, normális működése nem az állam jelképétől, de még nem is az állam nevében jelzett államformától függ. Szeretnék olyan demokratikus viszonyokat látni a magyar köztársaság politikusai körében, mint mondjuk pl. a dán királyság vállasztottjai között van. És bizony voltak (és sajnos vannak manapság is) már a történelemben elég diktatórikus köztársaságok is...

Egy ezeréves történelmi emlék több mint egy drága ékszer amit királyok fejére tettek! A királyokéra akik ezzel felesküdtek a haza, az állam védelmére, szuverenitásának fenntartására is. Természetesen értem én, hogy ez az eskü abban az időszakban nem feltétlen a pórnép védelmét értették ez alatt, hanem az elit előjogait — de vajon most ez másképp van? Az eltelt évszázadok kínjai, szenvedései, örömei, eredményei ennyi idő alatt jelképpé nemesedik. Jelképpé, amely a folytonosságot, a múlt erényeit és hibáit, az összetartozásunkat, a szuverenitásunkat jelképezi. Rövid időkre dobta csak el magától az emberek lelke: forradalmak során hirtelen fordul a népharag minden ellen ami emlékezteti a rosszra is. Aztán mégis megtérünk mint a tékozló fiú...

Komolyan: amikor valaki bedobja a kávéautomatába a tízforintost akkor királyságban érzi magát, pusztán a koronás címertől? A napi politika stílusa a probléma inkább, nem az állami jelképeink — így Gusztos Péter kérdése, miszerint "Miért nem a Köztársaság Alkotmánya kap kiemelt szimbolikus szerepet az avatás, az eskütétel során?" meglehetősen érthettelen.

A Szent Korona ugyanis éppen ezt a szimbolikus szerepet látja el az állami ünnepek alkalmából. Mégis mit kellene ilyen esetben kivinni? Hordják körbe a BTK-t, vagy egy "Alkotmány" feliratú jó nagy könyvet? Az mennyitől lesz jobb, több, mint államiságunk ezeréves jelképe?

Az előbbi kérdést a kormányfőnek intézték. Fel van adva a lecke, mitagadás...

Címkék: index politika köztársaság sajtószemle királyság korona

A bejegyzés trackback címe:

https://golb.blog.hu/api/trackback/id/tr93145995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása