golb

Mindenről. Semmiről. :) Meg ami közötte van. Kis magyar görbe tükör — avagy az érem harmadik oldala.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

Feedek

Sörözzünk a Mars bolygóval!

2007.08.27. 23:11 | golb | Szólj hozzá!

Augusztus 27-e van, így immár ötödszörre tör ki a Mars-láz jelensége. Hogy miről is van szó? Tömören és nyersen: arról, hogy egyre hülyébbek vagyunk...

2003. nyarán volt egy rendkívüli Mars közelség. Aki vonzódik az ilyen dolgok iránt az valóban láthatta a Marsot távcsőben is, hiszen többfelé voltak távcsöves bemutatók ebből az alkalomból. Akkor még sokan nevettek, amikor egy levél bukkant fel amiben azt állították, hogy a Mars egyetlen éjszakára akora lesz mint a Hold. A hír persze jereváni rádiós alapokon nyugszik: az eredeti szövegben  az szerepelt, hogy a Mars távcsővel, 70x nagyításban lesz akkora mint a Hold távcső nélkül, arról meg ugye szó sem volt, hogy csak egy napig, mert ilyet általános iskolát végzett ember nemigen venne be amúgy sem... Ugye mennyire hihető, hogy a Mars csak úgy ripsz-ropsz beugrik földközelbe egy sörre, aztán morcosan továbbáll.

Aztán sikerült kihagyni az évszámot a már amúgy is hülyeségeket tartalmazó körlevélből, így 2004-ben ismét kitört a Mars láz. 2005-ben még jobban, igaz akkor volt is földközelség, csak az égimechanika szeszélye folytán októberben... Akkor az is előfordult, hogy a médiához, MTI-hez mindenfelé eljuttatott hivatalos cáfolatok ellenére a TV2 — állítólag tudományos — magazinűsora, a Magellán szenzációs hírként közölte augusztus 27-én este: földközelben a Mars! Gartulálunk az alapos, és felkészült szerkesztőknek!

2006-ban megint megindultak a Marssal sörözni vágyó embertömegek, bár a Mars éppen 385 millió km-re járt tőlünk (2003-ban, a valódi marsközelségkor 55 millióra). Onnan mégsem ugrott már le ide hozzánk a Hörpibe, így a rajongói szomjan maradtak, a Mars söre meg ott buggyant meg a korsóban. És idén természetesen ismét jött a levél boldogtól és boldogtalantól egyaránt: szenzációs Marsközelség, stb. A helyzetet árnyalja, hogy idén lesz Marsközelség (mint ahogy kb. két évente egyszer szokott), csak éppen decemberben. Aki pedig telihold méretű Marsra vágyik, az majd december 24-én Szenteste szembesülhet az isteni igazsággal: a Marsot ugyanis ezen az estén elfedi a Hold, kiválóan össze lehet majd hasonlítani a két égitest terjedelmét.


A mellékelt ábrán a Mars és a Föld helyzete látható. Az alábbi kis táblázatban a Mars távolsága szerepel néhány, az ábrán is jelzett időpontban:

  távolság
(millió km)
2003. aug. 27. 55,7
2005. nov. 7. 70,3
2007. dec. 19. 88,6
2010. jan. 28. 99,2
2012. márc. 3. 100,7
2014. ápr. 8. 92,8
2016. máj. 22. 76,2
2018. júl. 27. 55,7

(Forrás: Emese és Nyözö honlapja)


Az is elgondolkoztató, hogy vajon hogy a francba tud ez a jelenség évről évre visszatérni, honnan veszi az emberanyagot, kik azok akik minden évben továbbküldik ezeket a hülyeségeket (sőt, TV-műsorokba szerkesztik be) a holdméretű Marssal, meg az agytumoros kislánnyal, a bonsai macskákról nem is szólva? Jó-jó, tudom: újszülöttnek minden vicc új, de ennyire gyorsan azért talán mégsem születnek új netezők, meg csak kéne lenni egy csipetnyi józan paraszti észnek is a fejekben! Mindenesetre jó jel, hogy a csillagászati szerverek nagyon lassúak mostanság: ezek szerint van aki nem hisz el mindent, hanem megpróbál a dolgoknak utánajárni.

Mindenesetre komolyan elgondolkoztató, hogy ennyien nem gondolkoznak mostanában, ennyire hiányzik az általános iskolákban is megszerezhető ismeretanyagunk a környező világról. Néha csodálom, hogy nem dőlnek kardjukba tömegesen az elhivatott pedagógusok, tudósok.

A földi, csinált sztárvilág fénye elhomályosítja az égbolt halvány pöttyeit... Ugyan minek nekünk fényévek, kavargó gázködök, távoli bolygók? Hiszen van itt nekünk politikánk, bulvárunk, és Győzikénk a sztárhegyen is túl, ahol a...


Címkék: hoax tudomány csillagászat mars földközelség

A bejegyzés trackback címe:

https://golb.blog.hu/api/trackback/id/tr48150852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása